Næringsinnhold i krabbe

At krabbe har mye og god smak, og kan anvendes i mange ulike retter, er godt kjent. Men visste du også at krabbe inneholder mange næringsstoffer som er viktige for kroppen?

Krabbe kan brukes i alt fra salater, sushi og taco, til supper, på grillen eller bare på ei god skive brød med en deilig dressing til. Dette gjør at krabbe - og da særlig taskekrabbe, som er den vanligste krabben i Norge - er populært både til hverdags og fest.

Det at krabbe i tillegg har svært næringsrikt kjøtt, gjør at den også er en av de sunneste råvarene som kan spille hovedrollen i matlagingen din, og som du gjerne også bør spise mer av.

Krabbe inneholder en rekke viktige næringsstoffer, og er særlig rik på proteiner, vitamin B12, selen, jod, kalsium og omega 3, som til sammen er viktig for mange av kroppens viktigste funksjoner:

 • Proteiner er viktig for vedlikehold av kroppens celler. 100 gram kokt krabbe inneholder 23 gram proteiner.
 • Vitamin B12 er særlig viktig for produksjon av nye celler i for eksempel hår, hud og negler.
 • Selen er viktig for kognitive funksjoner, immunforsvaret og fruktbarhet hos både menn og kvinner.
 • Jod har særlig positiv effekt på skjoldbruskkjertelen, som igjen påvirker stoffskiftet vårt.
 • Kalsium er en særlig viktig byggestein for skjelett, tenner og beinvev.
 • Omega 3 inneholder sunt fett som blant annet er bra for hjertet, hjernen og synet.

Her kan du lese mer om de viktigste næringsstoffene i krabbe:

Proteiner

Proteiner er kroppens byggeklosser, og bidrar blant annet til vedlikehold av cellene i musklene, håret og huden. Proteiner deles gjerne inn i dyreproteiner og planteproteiner, og begge kategoriene er viktige for at kroppen din skal fungere optimalt.

Som en tommelfingerregel trenger du ett gram proteiner per kilo kroppsvekt hver dag. Siden krabbe er rik på proteiner, er den en ypperlig kilde til å holde kroppen din frisk.

Vitamin B12

Vitamin B12 er et viktig vitamin, som kroppen ikke produserer selv. B12 bidrar til produksjon av celler i kroppen, bedrer funksjonen til nerveceller, og bidrar også til normal produksjon av røde blodlegemer.

Vitaminet er også bra for fosteret under graviditeten, forhindrer benskjørhet og øyesykdommer. B12 virker positivt på hjernen generelt og humøret spesielt, gir energi, er bra for hjertet og gir deg sterkere hår, hud og negler.

Selen

Selen er et mineral som spiller en viktig rolle i mange av kroppens funksjoner. De beste kildene til selen finner du i et naturlig kosthold, hvor krabbe er en av de aller beste kildene.

Selen kan blant annet forhindre hjerte- og karsykdommer, problemer med skjoldbruskkjertelen og til å opprettholde kognitive funksjoner.

Jod

Jod er et viktig næringsstoff som spesielt anbefales til gravide og ammende. Jod spiller også en viktig rolle i stoffskiftet vårt, og sørger for at skjoldbruskkjertelen kan produsere viktige hormoner.

Kalsium

Kalsium er et mineral vi trenger å få tilført kroppen på daglig basis, hele livet. Faktisk er kalsium det mineralet vi har mest av i kroppen, og utgjør så mye som 50% av alle mineralene i kroppen.

Kalsiumet er særlig viktig for å få et sterkt skjelett og sterke tenner. Langvarig mangel på tilførsel av kalsium kan i mange tilfeller forårsake benskjørhet. I tillegg er kalsium bra med tanke på koaguleringsevnen til blodet ditt, nervefunksjoner og musklene dine.

Omega 3

Omega-3 er umettede fettsyrer som er helt nødvendig å tilføre gjennom kostholdet. Selv om krabbe inneholder lite fett, er fettet som forekommer av det sunne slaget, som er bra for forebygging av hjerte- og karsykdommer, og for å opprettholde et normalt syn.

I samarbeid med 3 i uka

Utvalgte oppskrifter

 • 5/5
  40 min Middels Kos

  Sprø won-ton tacos med krabbe

 • 5/5
  20 min Enkel Sunn

  Pastasalat med krabbeklør og pesto

 • 5/5
  45 min Middels Kos

  Sprø vårruller med krabbe, sweet chilisaus og papayasalat

Relaterte artikler

 • Speilsalens Sous Chef gir deg malaysiske krabbeoppskrifter