Skap sesongens beste krabbefest

Nå som våren og sommeren nærmer seg kan det være fint å planlegge noen festlige lag fremover. De lyse kveldene suser raskt forbi, og før du vet ordet av det er det høst igjen. Ønsker du å invitere til en annerledes fest (se: krabbefest), er lyse kvelder ypperlige til nettopp dette.

Klargjør til krabbefest

Start med å bestemme deg for hvor mange du vil invitere til krabbelaget. Dette gjør det lettere å planlegge måltidet du skal servere, enten du vil gå for en enkel kurvfest-variant der alle bidrar med hver sin krabberett, eller om du vil lage en gourmetmiddag for fire personer. Uansett hvor mange du vil dele kvelden med er krabbe en selvskreven suksess på matbordet.Need to have

Hummergaffel eller pinsett bør finnes på bordet (for å finne det gode krabbekjøttet)

Nøtteknekker (til krabbeklørne)

Skåler med vaskevann

Servietter/Våtservietter (Krabbe er fingermat)

Nice to have

Sitron og pepper til bordet

Plastduk (en som enkelt kan vaskes)

Blomster og levende lys

Noe godt i glasset – Servér gjerne en kraftig hvitvin eller øl til krabbelaget


Viktig ved tilberedning av krabbe

Det er stor forskjell på hvor mye kjøtt det er i krabbeskallene. Det viktigste å tenke på når du skal kjøpe krabbe er å velge krabbene med hardt skall. Dette er de eldste krabbene, og dette øker sjansene for at den har mye kjøtt og bidrar til et vellykket krabbelag. Vi anbefaler å beregne to krabber per person. Kjøp gjerne noen ekstra krabbeklør, da disse anses som det beste kjøttet på krabben – selve delikatessen.

Du kan velge om du vil koke krabbe og servere med ulike typer tilbehør, eller om du vil lage forskjellige retter med kjøttet. Mulighetene er mange, og du finner inspirasjon til alt fra krabbesushi til krabbequiche i vårt mangfoldige oppskriftsgalleri.

Hvordan koke krabbe?

Mange har spurt oss hvordan man koker krabbe, og vi har noen tips som er alfa omega for å få det perfekte krabbekjøttet. Kort oppsummert: Kok opp mye vann med litt salt i. Vent til det fosskoker før du legger krabbene i kasserollen. Når du har gitt de et lite oppkok, skal du la de trekke i 20-25 minutter (avhengig av størrelse).

La deretter krabbene ligge på ryggen til de er avkjølt – dette gir den beste konsistensen og det saftigste krabbekjøttet. Deretter er det bare å bruke kjøttet i de rettene du har planlagt- kalde som varme. Du har nå de beste forutsetninger for å skape en uforglemmelig smaksfest av et krabbelag.

Hvordan renske krabben riktig?

Dersom du ikke har spist krabbe tidligere, kan det være lurt å ta en titt på vår guide slik renser du krabbe før krabbefesten er i gang. Det er noen deler av krabben som må fjernes, slik som f. eks paven og gjellene. Dersom du ikke ønsker å renske krabben selv kan du be fiskehandleren om å gjøre jobben for deg.

Vær kreativ med tilbehøret

Nå som krabben er kokt og rensket er det bare å la kreativiteten blomstre – Krydre gjerne kjøttet med pepper og sitron før det serveres, og la heller tilbehøret stå for de ulike smakskombinasjonene. Tradisjonelt sett passer det godt med loff, sitron, dill og majones til skalldyr, men bruk heller fantasien og lag noen gode dipper som tilbehør. Prøv deg frem med chillimajones, avokadokrem, tzatziki eller aioli, og eksperimenter gjerne med ulike typer urter som f.eks basilikum eller timian. Krabbekjøtt er veldig allsidig og passer til mange ulike smakskombinasjoner.

Da er det bare å glede seg og nyte krabbefesten!

Relaterte artikler

  • Hvordan koke krabbe

  • Hvordan renske krabbe