Hvordan koke krabbe

Vet du hvordan du koker krabbe, får du best konsistens og den beste krabbeopplevelsen. En viktig del av prosessen er også å rense krabben på riktig måte.

Krabbe - godt året rundt

Krabbe er sunn mat med lite fett som kan inngå i mange ulike oppskrifter. Krabben smaker godt året rundt, selv om mange synes den smaker ekstra godt tidlig på sommeren, i mai og juni, og tidlig på høsten, i september og oktober.

Som med så mye annen mat er det viktig å tilberede krabben på riktig måte for at smaken skal bli best mulig. Dette gjelder ikke minst hvordan du koker og renser krabben.

Velg riktig krabbe

Fanger du krabbe selv, er det viktig å huske at det er stor forskjell på hvor mye kjøtt det er i skallene. Etter at krabben er to år gammel skrifter den skall en gang i året. Etter at den har skiftet skall trenger den flere måneder på å bli full av krabbekjøtt igjen, såkalt fullmatet.

Når du skal velge krabbe er det altså viktig at du velger den eller de som har gammelt og hardt skall. Det øker sjansen for at den er fullmatet og bidrar til et vellykket krabbemåltid.

Koke krabbe på 1-2-3

Koking av levende krabbe krever rause mengder vann med litt salt i. Vannet bør være fosskokende når krabbene legges i kasserollen. Etter et lite oppkok skal de trekke i 20-25 minutter, avhengig av størrelse. Som en liten tommelfingerregel er krabben ferdig når de små klørne er lette å trekke av krabben.

Når du har tatt krabben opp av kasserollen er det lurt å la krabben ligge på ryggen og avkjøle seg. Da bevarer du mest mulig væske inne i skallet, og får et saftig og godt krabbekjøtt.

Det er viktig å ikke legge for mange krabber i kasserollen på en gang, og like viktig å la vannet koke opp skikkelig mellom hver kokerunde. Ellers risikerer du at vannet blir for kaldt og at krabben ikke kokes skikkelig.

Før du kan spise

Før du kan gå i gang med selve spisingen, må krabben renses på riktig måte. For å sikre at du fjerner de delene som må fjernes, slik som paven og gjellene, er det lurt å ta en titt på slik renser du krabbe.

Noen liker krabbe best med bare loff og majones. Krabbekjøtt er imidlertid anvendelig på mange måter, og kan brukes i retter med inspirasjon fra hele verden.

Ønsker du å prøve krabbe på en ny måte, kan vi anbefale

Se også vår samling av oppskrifter med krabbe.

Utvalgte oppskrifter

 • 5/5
  Krabbeoppskrift, pepperkrabbe
  30 min Enkel Kos

  Pepperkrabbe

 • 5/5
  60 min Enkel Sunn

  Krabbepoke

 • 3/5
  30 min Enkel Sunn

  Asiatisk nudelsalat med krabbe

Utvalgte artikler

 • Hvordan renske krabbe