Aril kom direkte til fra ulike stjernerestauranter i Kuala Lumpur til Speilsalen på Britannia. Her har han vært Sous Chef siden 2019. Aril forteller at overgangen fra Malaysia til Norge var stor.
– Jeg begynte på Speilsalen i mai 2019, bare én måned etter åpningen. Overgangen fra det tropiske klimaet jeg vokste opp med, til å leve med fire svært så ulike årstider, var både utfordrende og spennende på samme tid.
Det å være 17000 kilometer hjemmefra, med 7 timer tidsforskjell gjør det nok heller ikke enklere.
– Både kolleger og venner har hjulpet meg masse med å trives i byen og lykkes i denne tøffe bransjen. Det er med andre ord mange som fortjener en stor takk for det, forteller Aril.
Som selverklærte krabbentusiaster var vi selvsagt nysgjerrige på hva slags forhold Aril har til krabbe, og ikke minst til det å tilberede krabbe til sine gjester.
– Krabbe er så absolutt blant mine favorittingredienser å jobbe med, men det er sjelden jeg har jobbet med krabbe i restaurantkjøkkenet eller i jobbsammenheng. Derimot forbinder jeg krabbe med hjemmelaget mat, som jeg lager til meg selv og venner. Ingenting slår sødmen og nytelsen når du klarer å få ut store biter av krabbekjøtt.
"Ingenting slår sødmen og nytelsen når du klarer å få ut store biter av krabbekjøttet!"
- Aril Adzim
Har du noen gode barndomsminner med krabbe som du vil fortelle om?
– Da jeg var yngre var krabbe å betrakte som en luksusvare, og kunne være vanskelig å skaffe – avhengig av sesong. Min avdøde bestefar var fisker og pleide å ta med krabbe hjem. Alle barndomsminnene mine om krabbe er derfor knyttet oppmot ham, sier Aril.
Det var bestefar som lærte meg hvordan jeg skulle tilberede og spise krabbe. Når jeg en sjelden gang reiser hjem, er krabberetter det første jeg spør om min mor kan lage.
Hvordan brukes krabbe i det malaysiske kjøkkenet?
Aril forteller at krabbe i utgangspunktet er velkjent der han kommer fra. Folket er vant til å tilberede krabbe på mange forskjellige vis, med inspirasjon fra store deler av Asia.
– Når vi tilbereder krabbe varierer det om vi steker, damper eller griller kjøttet på åpen ild, samtidig som krabbekjøtt også er populært å bruke i suppe og ulike curryretter.
Malaysiske retter består gjerne av blanding av ulike tradisjoner og smaker, med påvirkning fra både indisk, kinesisk og malayisk smak.
– Noe av det beste med krabbe er at du kan blande kjøttet med stort sett alt, fordi krabben tåler ulike smaker veldig godt.
Vi var også nysgjerrige på om det å være muslim påvirker hvordan Aril forholder seg til krabbe. Altså, sier islam noe om hvordan man bør forholde seg til krabbe som mat?
– I den muslimske verden anser vi krabbe som halal å spise når den bare lever i ett element, som i vann, forteller Aril.
Dette betyr for eksempel at Sandkrabbe ikke regnes som halal men haram, siden den kan overleve både på land og i sjøen samtidig.
– Det er nok delte meninger når det gjelder spising av krabbe, men tommelfingerregelen er at så lenge krabben ikke kan overleve både i sjø og land, og selvsagt ikke er giftig, så kan den fint spises.
Aril forteller også at rensing av krabbe er både er enkelt å utføre og vel verdt tiden det tar. Belønningen er blant annet at når krabben er renset blir det også mye enklere å holde det ryddig og pent ved bordet.
– Og sist, men ikke minst, når krabben er renset, er det også enklere å få kryddersmakene til å trekke inn i krabbekjøttet mens det kokes, avslutter Aril.
Lyst til å prøve Arils malaysiske krabbeoppskrifter?
Blir du nysgjerrig på hvilke oppskrifter Aril har gitt oss, og har du lyst til å lage en krabbemiddag med Arils oppskrifter?
Du finner oppskrifter på krabbe tilberedt med malaysisk inspirasjon, fra Aril Adzim, nederst i artikkelen