Christopher serverer krabbe på hvite duker - og på naustet.

Få kokker kan matche Christopher Davidsens talent og dedikasjon. Som sølvvinner fra den prestisjetunge Bocuse d'Or-konkurransen, gullvinner fra VM i kokkekunst, og tidligere kjøkkensjef ved stjernerestauranten Speilsalen, er han godt forankret i eliteklassen av norske og internasjonale kokker.

Siden han første gang satte foten i døra i oppvasken på Tyholmen Hotel i Arendal, har Christopher hatt klare mål for kokkekarrieren. Og allerede bak kjelene i kantinen på Statoil i Stavanger, hadde «Doffen» bestemt seg for å bli verdens beste kokk.

– Jeg begynte å tenke på å konkurrere i Bocuse d’Or. Det viktigste er at du må ha en drøm om å delta i denne konkurransen. Uten drømmen gir du opp. Jeg hadde drømmen i ti år. Da jeg følte at jeg begynte å bli klar, trente jeg meg mentalt i fire år med kokkelandslaget og deltok i mange mindre kokkekonkurranser. Til sammen gikk det vel rundt seks år før jeg befant meg i Lyon», sier Davidsen, som vant sølv i 2017.

For mange trøndere er vestlendingen best kjent som kjøkkensjef på Michelin-restauranten Speilsalen, en stilling han hadde fra åpningen i 2019, fram til for noen måneder siden. På Speilsalen fikk han kun brukt det beste av håndplukkede norske råvarer, tilberedt med den største omsorg og respekt. Når Christopher lager mat, er ingenting overlatt til tilfeldighetene, og smaken er det viktigste målet i alt han lager.

Nå venter nye prosjekter, men før det skal han i sommer dele sine beste krabbeoppskrifter med deg.

- Hjemme var det helgekos når det var krabbe på middagsbordet. Jeg husker veldig godt at vi fisket krabbe, og kokte den ute i hagestuen, og får fortsatt barndomsminner av lukten av nykokt krabbe. Når vi først kokte krabbe, kokte vi masse. Det skulle være rikelig, så vi kunne fråtse. Var det i tillegg nok til en brødskive dagen derpå, var lykken komplett. Det skjedde allikevel nesten aldri. Farfaren min var yrkesfisker og hadde alltid krabbeteiner som han dro opp. Og faren min hadde sommerjobb med å fiske og selge krabbe. Så krabbe er en råvare vi setter stor pris på hjemme.

Det er med andre ord ikke bare profesjonelt at Christopher bruker krabbe.

I Bocuse d´Or var det krabbe på en av rettene, og på Speilsalen har det i mange år vært innslag av krabbe. Og det er det en grunn til.

- Krabbe er 100 prosent min favoritt fra sjøen! Jeg elsker den kraftfulle, søte krabbesmaken og den delikate konsistensen. Strandkrabbe er også utrolig godt å bruke i sauser og supper. Jeg har en tradisjon med min yngste datter, der vi hver sommer i Stoksund fanger masse strandkrabber nede på brygga vår, og lage «Strandkrabbesuppe» inne på naustet. Det håper jeg skal bli et av hennes barndomsminner. Da vi spurte Christopher om hva som var så bra med krabben, var det ganske enkelt for ham å sammenfatte.

- Krabbe er jo en fantastisk råvare som er lett å få tak i, og som de fleste liker. Den er veldig smakfull og kan brukes til så mye. Krabbe er nydelig på hvite duker, og når den bare er kokt og ikke mer enn det.

Kanskje aller best i krabbesuppe, sammen med datteren i naustet på Stoksund.

Utvalgte oppskrifter

 • 5/5
  80 min Middels Kos

  Strandkrabbe Bouillabaisse med Krabbeklør, Fennikel og Rouille

 • 80 min Middels Kos

  Crispy krabbeboller med Salsa Romesco

 • 5/5
  50 min Middels Kos

  Gyoza fylt med krabbe, Shitake & XO-saus

 • 3/5
  15 min Enkel Kos

  Kokte krabbeklør glasert i hissig Jalapeño-majones

 • 40 min Middels Kos

  Friterte Padroner fylt med Krabbe, Lime og Chili

 • 20 min Enkel Kos

  Smørkokt sommerkål fylt med krabbesalat, 'nduja og revet Pepperrot

 • 5/5
  40 min Enkel Sunn

  Myke vårruller med Krabbe, Mango & Sursøt Chili-saus